Statiunea Costinesti

Statiunea Costinesti

Statiunea Costinesti este situata in prelungirea satului Costinesti, la 30 km sud de Constanta, invecinandu-se la nord cu localitatea Tuzla (7 km) si la sud cu localitatea 23 August (5 km).
Cunoscuta ca Statiunea Tineretului, ea isi intampina oaspetii cu o atmosfera primitoare si vesela. Simbolurile Costinestiului sunt Obeliscul – care se inalta maiestuos in mijlocul plajei, si Epava navei Evanghelia care a esuat in anul 1960 din cauza unei furtuni.
In ultimii ani, Statiunea Costinesti s-a dezvoltat foarte mult in ceea ce priveste spatiile de cazare – s-au construit cateva hoteluri noi si numeroase vile si pensiuni. Statiunea este orientata spre est si astfel beneficiaza de razele soarelui toata ziua.

ISTORIC

Zona in care s-a dezvoltat Costinestiul este plina de istorie, existant dovezi care atesta locuirea acestor locuri incepand cu prima epoca a fierului, perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti prin colonizarea germanilor.
Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu (fiul lui Mihail Kogalniceanu) o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior, a colonizat-o cu germani. In 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietetea colonistilor. In scurt timp au aparut 48 de case. Dupa primul razboi mondial multe familii au parasit satul. O mare parte din colonistii germani au plecat, in 1940, in Germania. Locul lor este luat de romani provenind din Cadrilater, zona restituita Bulgariei.
Incepand cu acea perioada zona s-a dezvoltat continuu. Nucleul statiunii a fost construit în 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi in jurul Lacului Costinesti.


PLAJA

Plaja este orientata spre est, beneficiind de soare pe toata durata zilei. Statiunea este situata la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta, favorabil depunerilor de nisip pe plaja lunga de aproape 1 km. Plaja este mai lata in zona Obeliscului, dar foarte aglomerata vara. In zona de nord, spre Epava, plaja este marginita de o faleza joasa si este mai ingusta, cu nisip fin.
Plaja din Costinesti este ideala pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive si yoga.

CAZARE SI MASA

Tarifele practicate la cazare sunt destul de mici in comparatie cu alte statiuni. In Costinesti exista cateva hoteluri de doua si trei stele, unele dintre ele renovate.
In ultimii ani s-au contruit foarte multe vile si pensiuni care ofera spatii de cazare moderne si servicii de calitate. Unele vile au camere special amenajate pentru tineri, cu mai multe paturi si foarte ieftine.
Pe langa acestea, mai exista si posibilitatea cazarii la particulari. Practic, in Costinesti toata lumea se ocupa de turism, aproape toate casele ofera cazare.
Masa poate fi servita la restaurantele hotelurilor sau vilelor unde se face si cazarea. Pe langa acestea, mai sunt deschise nenumarate terase, pizzerii etc.

DISTRACTIE SI RELAXARE

Ceea ce caracterizeaza in primul rand Statiunea Costinesti este distractia, veselia si tineretea. Principalele atractii pentru turistii care vin in Costinesti sunt numeroasele discoteci si baruri. Cea mai cunoscuta este Discoteca Ring – cea mai mare discoteca in aer liber de pe litoral. Alte discoteci/cluburi sunt: Tineretului, Vox Maris, Gossip etc.
Distractia este asigurata si de Teatrul de Vara unde au loc proiectii de film, spectacole, festivaluri.
Pe plaja sunt organizate diverse evenimente: concursuri, concerte.
Pentru cei dornici de miscare, exista deschise in Costinesti mai multe terenuri de sport si centre de inchiriat echipament pentru sporturi nautice. De asemenea, pentru iubitorii de scufundari exista Zona Epavei care este foarte cautata pasionati.